Lics Pincészet és szőlőbirtok

Facebook

Lics Pincészet és szőlőbirtok Pákozd

A pákozdi 22 hektáros ültetvényünk a Velencei-tó északi partján, a Meleg-hegy déli lejtőjén található. Mind a vulkanikus Meleg-hegy, mind a Velencei-tó hozzájárul a mikroklímához, ami egyedivé, és kiemelkedő minőségűvé teszi a pákozdi borokat.

Bemutatkozás
Üdvözlöm! Lics Balázs borász vagyok és pár szóval szeretném bemutatni pincészetünket.
Szüleim, Lics László és Lics Lászlóné  az 1980-as évek végén véletlenül fedezték fel a romos présházat Pákozdon és mindjárt fantáziát láttak a pincéjében és a környező déli fekvésű területekben.  2004-re a környék teljesen megváltozott, a pince megújult, és a vulkanikus lankákon a kukoricát felváltotta a 22 hektáros szőlőültetvény.
Borászat iránti szeretetem egészen gyerekkoromig nyúlik vissza, amikor Édesapám magával vitt a budafoki pincevilágba, ahol megismertem a borászok különleges és számomra misztikus világát. Szakmai tanulmányaimat Kecskeméten végeztem, de fejlődésemben az igazi nagy áttörést a Kalifoniában eltöltött 6 év jelentette. Napa Valleyban a Westover borászatban dolgoztam, mint szőlész-borász, az egyetem mellett. Hamar ismeretséget kötöttem a többi helybeli borásszal és dolgoztam más borászatoknak is. Az itt eltöltött évek nagyon szemléletformálók voltak, új technológiákat, új szőlőfajtákat, kis családi borászatokat és egész nagy üzemeket ismertem meg. Több díjnyertes bor után, 1999-ben Zinfandel fajtával Best of show (a legjobb bor) címet nyertem el a San Francisco Bay Area Wine Competition borversenyen.
Kaliforniában, a C.S.U. Haywardon egyetem pénzügyi szakán végeztem, itt ismerkedtem meg a feleségemmel. Hamar beoltottam Joslynt a bor és szőlő szeretetével, aki sose gondolta volna, hogy a trópusi Malájziából, Kalifornia érintésével Magyarországon köt ki és itt fog borászkodni. Itthon tagja lettem a velencei Szent Benedictus Borlovagrendnek, majd a Székesfehérvári Noé-hegyi Szent István Borlovagrendnek. Jelenleg a szőlészetet és a pincét a feleségemmel, Joslynnal vezetjük. Fiúnk, Tamás Lung és kislányunk, Zoé Mae is körülöttünk serénykedik.

A pákozdi 22 hektáros ültetvényünk a Velencei-tó északi partján, a Meleg-hegy déli lejtőjén található. Mind a vulkanikus Meleg-hegy, mind a Velencei-tó hozzájárul a mikroklímához, ami egyedivé, és kiemelkedő minőségűvé teszi a pákozdi borokat.
Szőlőfajták: Chardonnay, Szürkebarát, Cserszegi Fűszeres, Juhfark, Olaszrizling, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noire, Syrah

A nagyításhoz kattintson a képekre!

Épülőben....
...ilyen lett
A pince felszentelésén
Felszentelésen, Spányi Antal püspök, Lics Lászlő
Egykori dézsmapince felújítva
Terasz
Présházbejárat
Régi présház
Pince
Kóstolóterem
Balázs családjával
Pinceőrző
Környezet
Tavacska a pincészetnél
Új telepítés
Szőlő
Szőlő
Környezet
Környezet
Naplemente