Lics Pincészet és szőlőbirtok

Facebook

A Lics Pincészet és szőlőbirtok Szentgálszőlőhegy

Szekszárdtól 12 km-re, a 6-os útról leágazva érhető el Zomba Szentgál-szőlőhegy település.

A Tolna megyei Szentgál nevezetessége a szőlőhegy és az egykori Komlósy birtok és kastély. A Komlósy birtokhoz tartozó  magtárépület és családi kúria, a rendszerváltást követő években került a  családunk tulajdonába. A kúria épülete, ami a rendszerváltást megelőzően iskola volt részben már felújítottuk. A magtár épület eredeti homlokzatát megőrizve az épületben korszerű szőlőfeldolgozót alakítottunk ki.

A Szentgál-szőlőhegy a Szekszárdi Borvidék szekszárdi körzete. Annak idején a Hungarovin rendszeresen vásárolt a környékről fel szőlőt boraihoz és a tapasztalat az volt, hogy a szentgáli rész kiemelkedő minőséget ad. Mint a Hungarovin egykori termelési igazgatója, ennek tudatában keresett Édesapám szőlőterületet és épületet a szőlő feldolgozásához kifejezetten ezen a környéken.
A szőlőhegyen családunknak 35 hektár ültetvénye van jelenleg. Sajnos Magyarország egyik legősibb, vörösborairól, a Szekszárdi Bikavérről világhírűvé lett borvidéke, a Szekszárdi Borvidék sem maradt ki a tömeges szőlőkivágások sorából. Vállalkozásunkat nemcsak a saját, hanem a környező szőlők felvásárlására is alapoztuk. Látván a szőlőterületek ritkulását,  2010-2013-ben intenzív szőlőtelepítésbe kezdtünk. Az ősi magyar fajták kedvelője vagyok, így a telepítésnél a cél, hogy a jól értékesíthető világfajták mellett jellemző és sikeres magyar fajták és kevésbé ismert fajták is legyenek. A borvidék és a termőterület jellegzetes fajtája a Kadarka, Kékfrankos, Merlot és Cabernet Franc mellett telepítünk kisérleti fajtákat is, például Roesler-t. Minőség szempontjából fontos, hogy az ültetvények művelése családi kézben van, a művelési mód alacsony kordonos és rendszeres a termésritkítás. A szüretet követően a szőlőt helyben dolgozzuk fel. A must szakszerű gondoskodás mellett, szabályozott erjesztéssel erjed borrá, majd érlelődik hagyományos ászok vagy barrique hordókban ill. acéltartályokban budafoki pincészetünkben.
Szekszárdi vörösboraink bársonyosságát a Szentgál-szőlőhegy löszös talajának, magas cukorfokát pedig a bőséges napfénynek köszönhetjük.

Borkóstoló programokat egyelőre csak budafoki borászatunkban tartok magyar, angol és német nyelven.

Tel: 30 / 900 55 93 (Lics Judit)

A nagyításhoz kattintson a képekre!

Szekszárdi borvidék
Új telepítés
Érik a szőlő
Érik a szőlő
A legfiatalabb szüretelő
Indulhat a szüret
Fogadógarat
Kései szüret
Préselünk
Külső erjesztőtartályok
Az egykori magtárból kialakított szőlőfeldolgozó a szekszárdi borvidéken
Szekszárdi Nora Bora rosé

A térképen jelölve:
Lics Pincészet és szőlőbirtok Szentgálszőlőhegy
7173 Zomba-Szentgál-szőlőhegy