Lics Pincészet és szőlőbirtok

Facebook

Szakmai háttér

50 év szakmai tapasztalat és 50 ha saját szőlőültetvény... Lics László borász és neje Éva 1989-ben hozta létre Lics Pincészet néven saját borászati vállalkozását. A pincészet borászati központja Budapest bornegyedében, a borpincerendszeréről híres Budafokon van. A szőlőültetvények két neves borvidéken, a Szekszárdi és az Etyek-Budai Borvidéken (Pákozd) vannak.

Üdvözlöm pincészetem honlapján!

Lics LászlóLics László borász- kertészmérnök, a Magyar Borakadémia, a Promontor Borlovagrend tagja vagyok. 2012-ben Podmaniczky- díjat kaptam Budafok több száz éves borászati múltjából fennmaradt, a családom tulajdonába vett budafoki történelmi pince valamint a Szekszárdi Borvidéken Zomba-Szentgálszőlőhegyen lévő egykor a Komlossy család birtokához tartozó gazdasági épület és kis kúria illetve Pákozdon az egykori püspökségi dézsmapince értékeinek megőrzése és méltó módon való újbóli hasznosítása elismeréseként. A szőlészet és- a borászat világa egész életem meghatározója volt, a sors érdekessége, hogy feleségemet is egy borkóstolás alkalmával ismertem meg. 1964-ben Budafokon a Magyar Állami Pincegazdaságnál mint borászati előadó és pincevezető kezdtem pályafutásom, innen átkerültem a Hungarovin Borgazdasági Vállalathoz, 1993-ig a Hungarovin Rt. termelési igazgatója voltam. 1989-ben indítottam el saját szőlészeti-borászati vállalkozásomat, a ma Lics Pincészet és -szőlőbirtokként üzemelő családi vállalkozást. A szőlészkedés mindig legkedveltebb hobbim volt, igazgatóként kikapcsolódást jelentett, hogy hétvégeken levonultam családommal az etyeki vagy balatoni szőlőültetvényeimre szőlészkedni. Már 2004-re szőlőterületem 3 hektárról több mint 30-ra gyarapodott, ma több mint 50 hektárt tesz ki, és folyamatosan bővül a Szekszárdi és az Etyek-Budai Borvidéken. A szőlő-és bor szeretetével egész családomat megfertőztem: a dísznővényszakon diplomázott feleségem, Éva is borászkodik.
Fiam, Balázs szőlész-borász diplomát szerzett majd Kaliforniában a Napa Valley Borvidéken borászkodott.
Lányom, Judit közgazdasági egyetemi végzettsége mellett 2006-ban végzett borászként; 2014-ben okleveles borbiraként. Ausztriában és az USA-ban dolgozott mielőtt visszatért a családi vállalkozásba.