Lics Pincészet és szőlőbirtok

Facebook

„Borász“ Judit

2004-től szőlőterületeink a kezdeti 3 hektárról több mint 30-ra gyarapodtak két borvidékre koncentrálva, melyből az egyik a történelmi Szekszárdi Borvidék.

Sorsom, hogy borász leszek szerintem már egyetemista koromban eldőlt, amikor ismeretségi körömben rám ragadt a „Borász” Judit név. Becenevemet szüleim akkor kiépülő vállalkozásának köszönhettem. Akadt olyan is a baráti körben, aki évekig abban a tudatban élt, hogy nekem ez a családnevem. A borászkodáshoz vezető út nem volt túl rögös számomra: Édesapámnak nemcsak szakmája, hanem imádott hobbija is a szőlészkedés volt. Szakmája iránti szeretettel és tisztelettel a családból három gyermeket is „megfertőzött”. Bátyámat, Balázst, egyik unokaöcsémet Halász Gyulát és jómagamat is. Városi gyerekekként hétvégéinket gyakran szüleim balatoni vagy etyeki szakcsoporti szőlőiben töltöttük, általában kapálással vagy hajtásválogatással. Hazudnék, hogy ekkor láttuk meg a szépséget ebben a szakmában. Szüret idején is inkább csak nyavalyogtunk, mert általában az akkor divatos egyes függöny formában telepített ültetvényekben a hátunkon is folyt a szőlőlé. Valahogy azonban hatással lehetett ránk, mert mind a hárman emellett a szakma mellett tettük le a voksunkat. Bátyám és én mint Ady „föl-földobott kő” c. versében hosszú külföldi tartózkodás után hazatértünk kicsiny országunkba, unokaöcsém viszont Kaliforniában ragadt mint a Concannon cég borászati vezetője.

Férjemmel való találkozást is a borász szakmának köszönhetem, mégpedig annak, hogy 1998-ban jövedéki termék lett a bor. Így történt, hogy családba egy, a borász szakmához nélkülözhetetlen jövedéki szakember is bekerült. Sokáig főleg a háttérben sürgölődtem. Miután a borász és az okleveles borbíráló végzettséget hivatalosan is megszereztem, az értékesítési, adminisztrációs munkák mellett néhány éve már a szekszárdi szőlészeti és borászati munkákban is főszerepet kaptam. 2014-ben a budafoki Promontorium Borlovagrend tagja lettem. Budafoki pincészetünkben továbbra is  tartok borkóstolót magyar, német, angol nyelven.A Budafoki Borfesztivál és a Budafoki Pincejárat során a Lics Pincészet programjait szervezem.

Pincészetünk első, 2009-es Szekszárdi Bikavér borcímkegrafikája kisfiam, Kemecsei-Lics Áron rajza alapján készült. A XXXIII. Országos Borversenyen aranyérmet kapott. A nevezett Bikavér borok között a legmagasabb pontszámot érte el.
A második palackozású 2012-es Szekszárdi Bikavérünk pedig a Vinagóra Nemzetközi Borversenyen kapott aranyérmet 2014-ben, illetve a 2014. augusztusi VinCe bormagazin Szekszárdi/Egri bikavértesztjén a legjobb bikavérnek és a hónap borának is választották.

A Szekszárdi NORA-BORA kadarka-kékfrankos rosé borunk pedig a XIV. Országos ROSÉ Borversenyen kapott aranyérmet. Nevét kislányom Kemecsei-Lics Nóra ihlette, aki rosé borunk láttán megállapította, hogy ez rózsaszín, tehát az övé...

A ,Bikavér aranyérem‘ díj átvétele az ünnepélyes eredményhirdetésen...

Tel: 30/900 55 93 (Lics Judit)

A nagyításhoz kattintson a képekre!

Az Országos Borverseny díjátadóján
Borfesztivál-megnyitón, Budafokon
Borfesztivál-megnyitón, Budafokon
Szekszárdi bortúrán a Magyar Borakadémiával
Ez elgondolkodtató...
Rendezvényen a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában
Telik a puttony (Toldy óvodásokkal szüreten)