Lics Pincészet és szőlőbirtok

Facebook

LEADER 2011 nyertes projekt

2013. január 31-én érkezett meg az MP400/S típusú, kimondottan szőlőültetvénybe tervezett venyigebálázó gép a pákozdi ültetvényünkbe. Sikeresen beüzemeltük, és percek alatt előállítottuk a kb. 25 kg-os bálákat.

A legújabb kutatások szerint a szőlőültetvényben metszéskor képződő venyige talajba való bedolgozása súlyos betegségek, talajfertőzés kialakulásához vezethet. Ugyanakkor ma már a venyige elégetése szabályokba ütközik, így a legcélszerűbb a nyesedék eltávolítása, és a magas fűtőértékének hasznosítása. A venyige bálázása nem kíván többlet munkát és helyettesíti a venyige mulcsozását amivel a kórokozókat visszajuttattuk az ültetvénybe. Mindemellett előállítottunk egy új biomassza terméket, amivel akár kóstolótermünk fűtését is megoldhatjuk a hidegebb időszakokban.

2013. július 26-án átadásra került az OMÁR BT. által kivitelezett szigetüzemű napelemes rendszer. A napelemes rendszer lehetővé teszi a borkóstoló terem megújuló energiával történő ellátását. Ez a fejlesztés azért is különlegesen fontos a szőlészet életében, mert eddig az épület elektromos ellátása áramfejlesztővel történt ami igen költséges és kényelmetlen megoldás volt.

A térképen jelölve:
Lics Pincészet és szőlőbirtok Pákozd
8096 Pákozd, Csúcsoshegyi út