Lics Pincészet és szőlőbirtok

Figyelem!

Az alábbi anyag az archívumban van.
A benne olvashatók elavultak lehetnek.

Facebook

Budafoki Borfesztivál 2013

Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál 2013. szeptember 7-8. Programok a Budafoki Lics Pincében.

KIÁLLÍTÁS A bor és kultúra jegyében

Az idei borfesztivál ideje alatt MADARASSY István ötvös-szobrászűvész, „Már Dionysos is ezt itta” c. kiállítása tekinthető meg.

Madarassy István alkotásaiból sugárzik mély keresztény hite és a magyarság történelméhez, a nemzeti múltjához való kötődése. Egyik legismertebb munkája a Szent Istvánt és Gizella királynét ábrázoló szobra lett, mely a magyar államiság millenniuma alkalmából a köztársaság elnöke és a miniszterelnök II. János Pál pápának ajándékozott.

Budafoki Peszgő-és Borfesztivál ideje alatt

pincészetünk látogathatható

Nyitva tartás: szombat 11–21, vasárnap 10–21 (a kiállítás 18-ig)

Cím: Kossuth Lajos u. 44.

A monumentális, építészetileg is lenyűgöző hatású (több helyen 5-8 m-es belmagasságú) földalatti világ - mely európai vonatkozásban egyedülálló - Budafokot méltán a bor fővárosává teszi. Budafok, 1886 előtt Promontor, nem véletlenül kapta meg 1987-ben a Róma melletti Frascatiban a „Szőlő és Bor Városa“ kitüntető címet. Budafok szőlészeti és borászati múltja boros jelene, pezsgőgyártása valóban méltó e címre.
A magyar borvidékek jellegzetes borai mind megtalálhatóak és kóstolhatóak a budafoki pincészetekben, Budapest dél-budai kerületében. Az országban termett szőlő 1/3-ának feldolgozása, érlelése illetve tárolása történik itt.

A Lics Pincészet központi borászata e hatalmas labirintus egyik pincéje, ahol a saját ültetvényekről származó Szekszárdi és Etyek-Budai Borokat érlelődnek.

 

PINCELÁTOGATÁS, INGYENES PINCESÉTÁK

12, 15 és 18 órakor indulnak a tulajdonosok vezetésével.

A pince története az 1790-es évekre vezethető vissza. A felhagyott kőbányászat során kialakult üreget a prefektus, Savoyai Jenő alakítatta ki borainak tárolására. 1890-ben Windischgratz uradalom tulajdonába került, megközelítően 40 évig volt hercegi pince. Az 1930-as évek elejétől az államosításig Ivanovszky Mihály borkereskedő tulajdonában volt. A világháború idején légópinceként nyújtott menedéket a budapesti lakosoknak. Mai tulajdonosa Lics László borász 1990-ben vásárolta meg a Budafok központjában található pincét saját borai tárolására.

BORKÓSTOLÓ

a pinceudvaron saját termelésű Szekszárdi és Etyek-Budai borokból

ÉLŐZENE

idén is a Garbo Music együttes biztosítja a jó hangulatot