Lics Pincészet és szőlőbirtok

Figyelem!

Az alábbi anyag az archívumban van.
A benne olvashatók elavultak lehetnek.

Facebook

Bemutatjuk a kiállító művészeket

BOTTYÁN MARIANNA és SOPRONI KISS SÁNDOR, a „Hónap művésze Budafokon” címet elnyert festőművészek kiállítása ingyenesen megtekinthető a 28. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon, szeptember 2–3-án, szombat-vasárnap 11–18 óra között.

BOTTYÁN MARIANNA festőművész


A Promontor TV kisfilmje

Budapesten született művészcsaládban, 1967-ben. Művészeti tanulmányait Budapesten végezte Záborszky Gábor festőművész és Konstantin László grafikusművész irányításával. 1990-tól Köllő Miklós Pantomimszínházában dolgozott jelmeztervezőként. 1991-től volt 10 éven át a Táncművészet c. folyóirat grafikusa. 1993-tól foglalkozik hivatásszerűen festészettel. 2001 -tól tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének.

Plein-air festőnek tartja magát, így rendszeresen jár a természetbe festeni, művésztelepekre, alkotótáborokba itthon és külföldön. Budapesten, Budafok-Rózsavölgyben él lányával, és szintén festőművész édesanyjával, Halácsy Máriával.

Sokat barangol és mindig vannak kedvenc helyszínei, ahova vissza-visszatér. Balatongyörök Becehegyi kis műemlék présházuk alkotó időszakainak helyszíne. Ilyen volt Szigetköz vízi világa 10 éven keresztül, vagy Zala szelíd lankás tája és hangulatos pincéi, vagy Nagybánya. Ezen kívül lenyűgözi az Adria szépsége is, minden tavasszal és ősszel visszatér Hvar szigetére, Jelsába, egy gyönyörű kis dalmáciai halászfaluba. Itt Molnár Károly művésztelepe a háttér az alkotó munkához.

Főleg a táj adja neki az ihletet, de foglalkozik csendélet-, porté- és figurális festészettel is. Alapvetően plein-air festőnek tartja magát, az impresszionista festészet az, ami a leginkább vonzza,
az utóbbi években a portréfestészet is fontos szerepet játszik a munkásságában. A helyszínen az adott táji élményt örökíti meg, a saját képi szűrőjén keresztül adja vissza az adott pillanatot, ahogy azt akkor ott megéli. Igy születnek alkotásai.

1993-tól közel 30 önálló kiállításon mutatkozott be.

SOPRONI KISS SÁNDOR festőművész


A Promontor TV interjúja

Élt kisvárosban, nagyvárosban, falun és tanyán, személy szerint a kisvárosi léthez vonzódik. Oroszlányon született 1973-ban, majd négyéves korától élete ifjúkorát Sopronban töltötte. Sopronhoz köthető a kezdet, mely a mai napig kedvenc témái között szerepel. Itt tanulta meg az akvarellezés és a hagyományos festészet alapjait. Mestere ebben az időszakban Magyarné Derszib Etelka volt.

A főiskola elvégzése után itt is kezdet el tanítani, mint rajz-történelem szakos tanár. Megnősült, így került Székesfehérvárra, itt született első gyermeke, Dániel. Számos kiállítása volt a városban és környékén, de távolabbi városokban is, mint pl. Pécs, Tamási, Eisenstadt (Kismarton), a karintiai Wolfsberg és Budapesten is több alkalommal. Ebben az időszakban folytatódott a vándorművész életmódja, festészettel és belsőépítészettel foglalkozott.

Az ország sok településén megfordult. Időközben kipróbálta a természetközeli életet, élt Csákváron, Vértesbogláron, onnan került 2012-ben Budafok-Téténybe, ahol megszületett második gyermeke, Zsófia. De itt született meg még egy meghatározó dolog, mégpedig az a szemléletmód, stílus, amire azt mondhatjuk, hogy megtalálta saját magát. Mindemellett nagyon szereti a hagyományosnak mondható akvarelleket, ezek városok, tájak, portrék. Ez a kompozíció erről a játékról szól, ami itt született ebben a nagyvárosi kisvárosban, Budafokon.

Hitvallása: Vannak élhető és létidegen dolgok, terek. Korunkban kevés az, ami harmonikus, de fellelhető, elsajátítható. Ma már nehéz beleszületni, de a vágy ez iránt mindenkiben ott él. Elmúlt korok még meglévő emlékei felgyorsult világunkban valóságos kincsek, harmonikus emberi, élhető formák. Úgy is mondhatnánk eredet, létünk gyökere, – ugyanakkor játék. Kiszámíthatatlan, görbe, játékos, életszerű – és így jó. Ilyen egy kisváros, vagy egy kisgyerek, vers... Jelenleg ez áll érdeklődése középpontjában, erről próbál mesélni színekkel, formákkal, hangulatokkal, vagy akár ellentétekkel.

A térképen jelölve:
Lics Pincészet, Budafok
1221 Budapest, Kossuth Lajos utca 44.